Om een beetje beter in het bootje te kunnen zitten, hebben we het plan om er een voor en achterdek in te maken. Dit wordt van hout gemaakt, en het wordt afgewerkt met mooi licht ingelegd hout, dat we afwerken met een teak kit, zodat het er heel mooi uit komt te zien!
zondag 28 maart 2010
zaterdag 27 maart 2010
Kaal Staal
Met een bandschuurmachine, een schuurmachine, 2 haakse slijpers en veel schuurschijven korrel 40 vallen we vandaag weer vol enthousiasme aan. Alles wat binnen in de boot zit zal vandaag van roest en verf ontdaan worden.
Het valt natuurlijk niet mee, maar na een paar uur zien we meer blank staal dan ooit tevoren. De bodem vertoont zoveel putten dat hier niet veel meer van te maken valt. We smeren snel het geheel in met de Epifanes Rustaway om nieuwe roestvorming te voorkomen. Het resultaat is een boot die mooi zwart wordt aan de binnenkant, een prima ondergrond voor een staalprimer.
zaterdag 20 maart 2010
Kate gaat ze heten
Een echte boot heeft een meisjes naam, daarom hebben we de boot ‘Kate’ gedoopt. Dit moet natuurlijk in prachtige letters op het schip pronken, daarom is alleen het beste genoeg. Gelukkig hoeven we hier geen woorden over vuil te maken, en kiezen we direct voor het mooie Italic Times lettertype.
Dit komt er dan als volgt op te staan:
Klaar voor het laswerk
Het staal is opgehaald en op maat geslepen. Als de lasser tijd heeft kunnen de hoeklijnen erin gelast worden, het ronde profiel voor de achter spiegel, de bankjes houder en de op de laatste minuut bedachte houder voor de vlaggenmast.
Ook hebben we even een testje gedaan met de Epifanes Rustremover. Over een paar dagen maar eens kijken hoe dat uitpakt.
maandag 15 maart 2010
Verf plan
Na de zeer goede ervaringen met 2 componenten lak bij de zeilboot Floortje leek het vanzelfsprekend om op de Kate het zelfde systeem toe te passen. Maar door de grote hoeveelheid roest, en omdat stralen buiten het budget valt, gaat het plan toch iets anders worden.
Na veel speur en google werk begint een en ander zich als echt plan te vormen. Het begint eigenlijk met het zoeken naar ‘iets’ dat roest weer om kan vormen in ijzer. Waarom? Omdat het met handgereedschap zo goed als onmogelijk is om een hele boot van roest te ontdoen. Mijn speurtocht brengt me op twee verschillende producten:
- Fertran: een roest-omzetter die de oorspronkelijke poreuze ijzeroxide laag op chemische basis aanpakt. Het resultaat hiervan is een nieuwe (niet poreuze) ijzerverbinding. Daardoor wordt het onderliggende metaal beschermd tegen verder roesten. FERTAN® kan ook zonder verdere nabewerking worden gebruikt om staal voor langere tijd te beschermen. Dit is een belangrijke eigenschap die ons tijdens roestoratie-werkzaamheden goed van pas kan komen omdat we niet altijd in staat zijn blanke delen direct af te lakken.
Owatrol® C.I.P. is een universele primer, welke overschilderbaar is met nagenoeg alle verfsystemen, lost niet op en vormt een uitstekende hechtlaag. Dringt door de roest tot op het blanke staal en isoleert het oppervlak. Is ook toe te passen op blank staal. De bescherming wordt bereikt door de pigmenten, die ook de film laag versterken. Eenvoudig in gebruik. Schuren is niet nodig. Kan zowel op een roestige als nieuwe (schone)ondergrond worden aangebracht.
Vooral de laatste, Owatrol (what’s in a name) klinkt erg goed. Het nadeel hiervan is dat we niet met een 2 componenten lak kunnen schilderen. Een verdere speurtocht naar 1 componenten lak brengt me naar de site van Epifanes. Epifanes hebben we voor de Floortje ook gebruikt bij het vernissen van het houtwerk. Dat zit er na drie jaar nog glimmend op.
Op de site van Epifanes vind ik ook een nieuw wonder middel:
- Epifanes Rust Remover Roestomvormer op basis van water verdringende polymeren Maakt de aangeroeste ondergrond geschikt voor schilderwerk en stopt tijdelijk het corrosieproces. Losse roest dient verwijderd te worden en de ondergrond vetvrij gemaakt. De omvormer is geen vervanging voor een laag van het verfsysteem. Toepassing op hand- ontroest staal boven- en onder de waterlijn. Overschilder baar met alle soorten primers, verven en coatings.
Dit klinkt als muziek in de oren. Het lijkt erop dat we nu het volgende verf plan gaan gebruiken:
Wat | Waar | Aantal lagen |
Epifanes Rust Remover | Gehele boot | 1 |
Epifanes Underwater primer | Onderschip | 6 |
Epifanes Combiplamuur | Waar nodig | 1 |
Werdol Metaalprimer | Binnenkant | 3 |
Epifanes Boot lak | Binnenkant | 4 |
Epifanes Anti fouling | Onderschip | 2 |
Epifanes Boot lak Blank | Houtwerk | 8 |
Dit scheelt aanzienlijk in de kosten in vergelijking met een 2 componenten systeem, dat is dus mooi meegenomen!
zondag 14 maart 2010
Stralen
pfff, dat ontroesten is toch wel erg veel werk, en als we het echt goed willen doen, zijn je er minstens nog een paar weken mee bezig. Om te kijken of er andere alternatieven zijn, doe ik even snel een paar aanvragen bij wat straal bedrijven in de omgeving. Wat ik op websites tegenkom aan foto’s doet me echt likkerbaarden en haalt een hoop vervelend werk weg.
Helaas zijn de prijzen er ook naar. Voor stralen van de binnen en buitenkant en een eerste laag Epoxy primer betaal je minimaal 400 Euro.
Denk niet dat we hier mee akkoord kunnen gaan, 400 Euro is 8x de aanschaf waarde van het bootje….
Op zoek naar alternatieven…
zaterdag 13 maart 2010
Ontroesten
Omdat het laswerk als eerste op de agenda staat, hebben we een begin gemaakt met het ontroesten, en dan wel op de plaatsten waar straks gelast moet gaan worden. En dat is geen kleinigheid.
Mijn hemel wat een werk, gewapend met 3 slijptollen vallen we de binnenkant van de boot aan. De grove roestplekken worden eerst aangepakt met een afbraam schijf, om daarna bijgewerkt te worden met een lamellenschijf met schuurpapier. Na 4 uur werk hebben we ongeveer een derde van de binnenkant gedaan.
zondag 7 maart 2010
Een eerste ontwerp
Een bootje moet vooral plezier zijn en niet te veel rompslomp. Daarom willen we de roeiboot stevig aanpakken, zodat we er de komende jaren veel plezier van kunnen hebben. Dat betekend het volgende:
- Zo opknappen dat we er qua onderhoud de komende 5 jaar niet veel aan hoeven te doen
- Zo inrichten dat er met 4 personen mee gevaren kan worden
- Zo maken, dat ie niet na een stevige regenbui alweer leeg gehoosd moet worden
We hebben het volgende idee:
We maken met hout een voor en een achterdek, waarbij de ruimte hieronder toegankelijk wordt gemaakt door luikjes. Het dek werk timmeren we af met parketlatjes, zodat het er erg strak uit komt te zien.
Om dit te realiseren zullen we een aantal hoek profielen in de boot moeten lassen.
De eerste schoonmaak acties
Na lang wachten op een beetje vorstvrij weer is het dan eindelijk zo ver, we kunnen gaan beginnen met opknappen, zonder dat we plaatselijke bevriezings verschijnselen krijgen.
Na verwijderen van mossel aanslag, mos en ander boot on-eigen spul de-monteren we de bankjes en de motor ophanging. Nu kunnen we ook mooi kijken of het allemaal wel de moeite waard is. Gewapend met wat hamers vallen we aan en hameren er op los. Dit laat heel wat roest verdwijnen, maar nog beter, we slaan nergens door de bodem heen! Het staal is dus nog goed.
Met een schrapper zien we dat ook de teer laag op de bodem vrij makkelijk te verwijderen is.