Nu alles aan de buitenkant geplamuurd en geschuurd is, kan de eerste grondlaag erop. De eerste laag 25% verdunt voor een goede hechting. Dit maakt dat het bootje een gouden uitstraling krijgt:
zondag 25 april 2010
vrijdag 23 april 2010
Gelast!
Hoewel het laswerk wat vertraging opleverde, liggen we nu weer volledig op schema. Gisteren avond heeft Ramon binnen twee uur alle hoeklijnen en overige details in de boot gelast.
Vandaag direct begonnen met het plamuren van de buitenkant. Morgen schuren en nog een keer plamuren, dan kan zondag de eerste van de vijf lagen primer erop!
donderdag 8 april 2010
Plamuren
Na wat speuren op het net, ben ik er achter gekomen dat polyester plamuur geen optie is. Dit is namelijk water doorlatend, en dat gaat op een boot niet werken. En omdat het bootje een groot deel van zijn leven op de bodem heeft gelegen moeten we heel wat plamuren aan de waterlijn (Zowel binnen als buiten). Er zitten namelijk een flink aantal roestputten in het staal.
Na wat antwoorden van het verfmannetje besloten om Epifanes Epoxy plamuur te gebruiken. Dit is een 2 componenten plamuur dat z0wel onder als boven de waterlijn gebruikt kan worden. Ook droogt het lekker snel en kan het direct, na ontvetten met wasbenzine, op het kale staal worden aangebracht.
Omdat we de boot weer hebben omgedraaid, in afwachting van de laswerkzaamheden heb ik de binnenzijde geplamuurd die straks nog zichtbaar is.
Zodra dit hard is kunnen we het schuren en is er van de roestputten straks niets meer te zien.
zaterdag 3 april 2010
Kaal Staal (en klaar)
Vandaag de onderkant helemaal kaal gehaald. Dat onze ontroest activiteiten nogal wat stof veroorzaakt hebben, wordt ons duidelijk gemaakt door een haakse slijper die niet meer wil starten. Na elk schroefje losgehaald te hebben en alles te hebben schoon geblazen geeft het rotding nog steeds geen sjoegem. Het enige dat nog open kan is de aan uitschakelaar, en dat blijkt het dan ook te zijn! Even de contactjes schoonpoetsen en hij draait weer als nieuw.
Dat komt mooi uit, want bij de plaatselijke doe het zelf winkel hebben we iets gevonden dat werkt als een zonnetje bij het verwijderen van teeraanslag: de ontlakschijf. Is niet goedkoop, zo’n 8 euro per stuk, maar roest, verf en zelfs teer verdwijnen als sneeuw voor de zon!
Nadat alle teer verwijderd is, nog met de bandschuurmachine en een lamellenschijf na gewerkt.
Hierna alles stof en vetvrij gemaakt en het geheel behandeld met Epifanes Rust away. Hierdoor kleurde het gehele onderschip als snel weer mooi mat zwart:
Het wachten is nu even op het laswerk…
vrijdag 2 april 2010
Kaal Staal, Teer (Ring)
Boot is ondertussen omgedraaid. In afwachting van de lasser gaan we ook de onderkant ontroesten en ontdoen van Teer. Tjonge jonge, dat valt niet mee. De hele onderkant is dik in de teer gezet, en dat laat zich niet zomaar verwijderen. Schuurpapier op een schuurmachine loopt direct vol, een lamellenschijf ook, het enig dat een beetje lijkt te werken is een afbraamschijf. Dit stinkt wel, en ook deze loopt op een gegeven moment wel aardig vol. Maar heb nu al 3 kwart van de onderkant zover dat we met schuurpapier verder kunnen.